Orasul - Aeroportul | Decolarea: | ||
Chisinau | Iasi | ||
spre Baku (BAK) | RMO → BAK | IAS → BAK | |
- Heydar Aliyev Intl. (GYD) | RMO → GYD | IAS → GYD |
Cel mai celebru dintre vulcani este - Yanardag, cunoscut, de asemenea, sub numele de Muntele Arzător. El arde timp de mai multe generații, dar dincolo de munți, focul nu se răspândește.
Azerbaidjan - țara munților și soarelui, a căldurii sufocante, a câmpiilor pline de praf, a culturii de creștere a vitelor și a agriculturii, a celor mai bruneți și smoliți oameni din Uniunea Sovietică. Oamenii aici sunt de înălțime medie - persoane înalte în Azerbaidjan, se întâlnesc foarte rar. Se pare, că etnogeneza poporului azer nu este o problemă: strămoșii lor au avut legătură cu lumea turcă și au ajuns pe teritoriul Azerbaidjan-ului prezent în timpul Evul Mediu timpuriu, aducând limba turcă și religia musulmană.
Auzim melodia magică din Gobustan
Omul a trăit întotdeauna pe acest teritoriu. Treceau epoci, milenii, secole, civilizații, iar omenirea se năștea, vâna, lupta și lucra în aceste locuri. Pe teritoriul rezervației Gobustan, cu o suprafață de 537 de hectare, s-au numărat 6.000 de desene pe stânci lăsate de către om din timpul paleoliticul superior până în Evul Mediu. În desene se văd scene din viață: femeia la locul de muncă, bărbați la vânătoare, bărci și soare, lei și gazele, bovine și porcine. Autograful în latină a Legiunii romane nr. XII. Inscripții în limba arabă și persană. În Gobustan este chiar și Stonehenge. Gobustan mai este renumit prin pietrele „cântărețe“ - Gavaldash. Sunetul creat de pietrele de calcar poros și de pietriș, se răspândește peste mai mulți kilometri în jurul regiunii. Este cea mai veche muzică, creată de pietre, din lume. Landșaftul cultural al picturilor pe stânci al Gobustan-ului sunt incluse în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.
Ne fotografiem pe fundalul Turnului Fecioarei
Nu poți convinge pe nimeni că ai vizitat Azerbaidjanul, dacă nu ai o imagine pe fundalul simbolului orașului Baku - Turnul Fecioarei, misterios și frumos, de 28 metri înălțime. Fiecare localnic vă poate spune multe legende asociate cu acest loc uimitor. Până în prezent, nu există un consens cu privire la perioada de apariție, scopul și chiar originea numelui acestui monument de arhitectură cu forme unice. Un lucru este sigur - este o adevărată bijuterie a Icheri Sheher („Orașul intern“), care este inclus în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. De sus din turn se deschid niște vederi spectaculoase ale rezervației istorico-arhitecturale unice din centrul orașului Baku.
Vizităm coasta Absheron
Apa din Marea Caspică - cel mai mare lac din lume, nu este la fel de sărată ca în mări: a înota este mai plăcut și pentru piele este mai sănătos. Este greu de imaginat vacanța în Azerbaidjan, fără vizitarea stațiunii Nabran, cu numeroasele hoteluri moderne și clinici balneare. În centrul de turism a regiunii Caspice puteți găsi excursii cu barca, yaching, pescuitul și diving.
Măsurăm temperatura vulcanilor noroioși
Se spune că 350 din cei 800 de vulcani noroioși din lume, se află pe teritoriul Azerbaidjanului - pe coastă, insule și în mare. Turiștilor le place să fotografieze misterioasele peisaje „marțiane“, care au fost create de noroiul deja întărit și crăpat în urma scurgerilor. În mod ciudat - noroiul care se erupe, nu este foarte cald, și servește drept materie primă foarte valoroasă în medicină. Cei mai notabili vulcani, sunt 23 la număr, și se află sub protecția statului. Înălțimea vulcanilor noroioși este de la 200 până la 400 metri. O mulțime de vulcani activi, sunt situați pe traseul Baku- Alat, la zece kilometri distanță la sud de regiunea Gobustan.
Vedem flacăra Ateshgyah, templul focului
Ateshgyah se află la 30 km de Baku, în satul Surahani, acolo unde din timpuri străvechi gazul natural ieșea la suprafață și intrând în contact cu oxigenul se aprindea. Savanții cred că, încă de la începutul erei noastre aici a fost sanctuarul zoroastrian, potrivit noțiunilor tradiționale, focul pătrunde în existența spirituală și trupească. Odată cu apariția Islamului templul zoroastrian a fost distrus. Din nou, el a început să se construiască de către comercianții amatori de foc, din peninsula indiană, în secolul al XVIII-lea (anul 1713). În jurul sanctuarului au fost construite treptat capele, celule, și caravanseraiuri. Până la începutul secolului al XIX-lea, templul a fost în forma în care a fost păstrat până în zilele noastre. Mișcările tectonice au condus la faptul că gazul nu mai ieșea la suprafața pământului, și focul a fost stins, prin urmare, în anul 1880, templul era deja pustiu. În zilele noastre, locul templului antic zoroastrian este deschis pentru vizită turiștilor, numai că acolo arde deja un foc artificial.
Pentru a-ți face călătoria cât mai confortabilă și plăcută, avia.md îți oferă o platformă ușor de utilizat pentru rezervarea biletelor de avion. Iată câțiva pași simpli pentru a-ți rezerva biletele:
Cu avia.md, rezervarea biletelor de avion este simplă și rapidă, astfel încât să vă puteți concentra pe planificarea șederii în Azerbaijan.