Orasul - Aeroportul | Decolarea: | ||
Iasi | Chisinau | ||
spre Berlin (BER) | IAS → BER | RMO → BER | |
- Brandenburg (BER) | IAS → BER | RMO → BER | |
- Schoenefeld (SXF) | IAS → SXF | RMO → SXF | |
- Tegel (TXL) | IAS → TXL | RMO → TXL |
Astăzi, Berlinul este centru cultural și turistic mondial, precum și un important nod european de transport. Universitățile, institutele de cercetare și muzeele din Berlin sunt cunoscute în întreaga lume. În oraș trăiesc și activează artiști, diplomați și imigranți din întreaga lume.
Singura poartă a orașului care a supraviețuit din Berlin, principalul simbol al orașului. Este situată în cartierul central Mitte din Piața Paris, acolo unde bulevardul Unter den Linden se întâlnește cu Tiergarten. Această poartă către Zidul Vamal din Berlin a fost ridicată în 1788-1791 pentru a comemora instaurarea păcii în Țările de Jos.
Memorial în Berlin, Germania, ridicat în memoria evreilor - victime ale nazismului. Construcția a început pe 30 octombrie 2001. Memorialul a fost deschis în 2005. Memorialul este situat în centrul Berlinului, între Poarta Brandenburg și elemente ale buncărului fostei conduceri a Germaniei naziste. Este un câmp imens de peste 2.700 de plăci gri.
Unul dintre cele mai cunoscute muzee situat pe Insula Muzeelor de pe râul Spree, în centrul Berlinului. Clădirea muzeului a fost construită în anii 1910-1930 după proiectul lui Alfred Messel și Ludwig Hoffmann, în primul rând, pentru altarul din Pergamon descoperit de Karl Human, precum și pentru colecția de pictură și sculptură antică târzie, exponate de Muzeul Orientului Apropiat, care include lucrări de artă hitită, asiriană, babiloniană și persană și Muzeul Islamic. În prezent, expoziția muzeului este împărțită în Colecția de Antichități, Muzeul Asiei de Vest și Muzeul de Artă Islamică. În 2013, Muzeul Pergamon a fost vizitat de aproximativ 1,26 milioane de vizitatori - este cel mai vizitat muzeu din Germania și al 45-lea muzeu din lume din punct de vedere al numărului de spectatori.
Cea mai mare biserică evanghelică din Germania. Situată pe Insula Muzeelor din Berlin. Catedrala a fost construită în 1894-1905 după proiectul lui Julius Raschdorf ca biserică principală a protestanților prusaci și biserica de curte a dinastiei domnitoare Hohenzollern în locul vechii catedrale, decorată conform fațadelor după proiectul lui Karl Schinkel. În prezent, este deschisă și vizitatorilor cripta dinastiei Hohenzollern, unde sunt prezentate 70 din cele 89 de înmormântări supraviețuitoare; printre ele se află și magnificul sarcofag al Marelui Elector și al soției sale Dorothea. Orga pentru catedrală a fost construită de celebrul maestru de orgă german al epocii romantice, Wilhelm Sauer.
Este situat în zona metropolitană Mitte, aproape de Alexanderplatz. Această structură de 368 de metri este cea mai înaltă din Germania și a patra ca înaltă din Europa. În 1969, turnul TV era al doilea ca înalt din lume. Peste un milion de vizitatori vin aici în fiecare an, făcând din Turnul TV din Berlin una dintre cele mai populare zece atracții din Germania.
Palatul-muzeu, cel mai mare și mai semnificativ complex de palate al alegătorilor din Brandenburg, regilor prusaci și împăraților germani din Berlin. Unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură barocă din Germania. Domul său este considerat unul dintre simbolurile capitalei germane. Întregul ansamblu palat și parc este monument istoric și cultural aflat sub protecția statului. Potrivit unei versiuni, palatul se numără printre cele mai frumoase 100 de castele și fortărețe din lume. Unul dintre cele mai populare zece muzee din Berlin în ceea ce privește numărul de vizitatori - 548 mii în 2018.
Piața centrală a Berlinului, un important nod de transport și reper al capitalei germane. Piața pietonală are o formă dreptunghiulară regulată și este situată în cartierul istoric Königsstadt din cartierul Mitte. Peste 360 de mii de oameni sunt bineveniți în piață în fiecare zi. Din 1701, piața a fost numită oficial „Piața Poarta Regală”. Datorită creșterii rapide a populației în timpul procesului de industrializare, zona a câștigat popularitate în rândul oamenilor săraci. Pe piață au supraviețuit și clădiri dinainte de război: Casa Alexandru și Casa Berolina. În perioada postbelică, în perioada RDG, în anii 1966-1970. zona a fost construită cu clădiri noi, iar dimensiunea sa a crescut în direcția spre centrul Berlinului de Est.
Se întinde pe o suprafață de 35 de hectare în cartierul Tiergarten din Berlin și este una dintre cele mai mari grădini zoologice din Germania. Nicio altă grădină zoologică din lume nu are atât de multe specii de animale. Împreună cu acvariul alăturat, pe trei etaje din care sunt prezentați nu doar pești, ci și reptile, amfibieni, insecte și nevertebrate, Grădina Zoologică din Berlin este una dintre principalele atracții ale Berlinului. Aproximativ 2,6 milioane de oameni vizitează grădina zoologică în fiecare an.
Piața din centrul Berlinului este considerată una dintre cele mai frumoase piețe din capitala Germaniei. Centrul compoziției pieței este format din Sala de Concerte, care încadrează Catedrala Franceză dinspre nord și Catedrala Germană dinspre sud. Piața și-a primit aspectul modern sub Frederic al II-lea după construirea a două temple identice de-a lungul marginilor sale în 1780-1785 - catedralele germane și franceze proiectate de Karl von Gontard. Ca model pentru ei, Frederic cel Mare a luat piața romană Piazza del Popolo cu două temple cu cupolă.
Punct de trecere a frontierei de pe Friedrichstrasse din Berlin, creat după ce orașul a fost divizat de Zidul Berlinului. NATO a folosit litere latine în numele punctelor sale de control. Întrucât această trecere era destinată forțelor aliate, în octombrie 1961 punctul de control de pe Friedrichstrasse a devenit scena așa-numitei „confruntări cu tancuri”. Devenit un simbol al contradicțiilor dintre URSS și SUA, Checkpoint Charlie a devenit cel mai faimos punct de control din Berlin. La punctul de control C, s-au desfășurat evenimente dramatice asociate cu încercările de evadare din RDG către Berlinul de Vest.
Cel mai bun moment pentru a vizita capitala Germaniei este de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei. Berlinul nu este renumit pentru clima sa caldă, așa că pentru a nu te înfășura în jachete și paltoane, este mai bine să vii la sfârșitul primăverii. Atunci te poți bucura din plin atât de parcuri, cât și de plimbări pe străzile orașului.
Aeroporturi: